Στα πλαίσια της επετείου 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρ. Ελευθεριάδη TÉRIADE σε συνεργασία με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και υπό την επιμέλεια και οργάνωση της επιτίμου Προξένου της Γαλλίας και συνεργάτιδος του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας, Κα Σοφία Μπαρουτσάκη-Τσιριγώτη παρουσιάζει την εκδήλωση με θέμα: «Πορτραίτα Φιλελληνισμού» στον αύλειο χώρο του μουσείου TÉRIADE στις 14 Ιουλίου 2021 στις 20:30. Θα τηρηθούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα προστασίας για τον covid 19.
Η συμβολική αυτή ημερομηνία εορτασμού της Γαλλικής Επανάστασης, αποτελεί ένα ορόσημο ιστορικής μνήμης, άρρητα συνδεδεμένης με τις προσπάθειες των Ελλήνων για την συγκρότηση ενός ανεξάρτητου κράτους. Ο Διαφωτισμός και η Γαλλική Επανάσταση επηρέασαν τις εξελίξεις στον ελληνικό χώρο κατά τρόπο καθοριστικό. Το 1821 σηματοδοτεί, εκτός από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, και μια παγκόσμια κίνηση, υπέρ του αγώνα των Ελλήνων για δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, που ονομάζεται Φιλελληνισμός. Ποιητές και συγγραφείς, όπως η Σαπφώ, ο Πούσκιν, ο Θιερσος, ο Λεμπρέν, ο Μύλλερ, ο Βύρων, ο Ουγκώ, ενέπνευσαν συνθέτες, όπως τον Γκουνώ, τον Βέμπερ, τον Φοσκαρίνα και άλλους να γράψουν ιστορικά τραγούδια, ρομάντζες και άριες που αφηγούνται τη θέληση, τον αγώνα και τη δόξα των Ελλήνων.
Αυτή η διπλή επετειακή εκδήλωση πλαισιώνεται με ένα κονσέρτο που παρουσιάζει σπουδαίους φιλέλληνες, με όχημα ποιήματα και μουσικές συνθέσεις οι οποίες άντλησαν την έμπνευσή τους από τον αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η απόδοση μουσικών έργων και η παράλληλη αφήγηση λόγων, των ίδιων των Φιλελλήνων για την κατάσταση της εποχής καθώς και για τα οράματα και την δράση των αγωνιστών. Το κοινό της εκδήλωσης θα μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να γνωρίσει τους ανθρώπους που αφιέρωσαν την πένα, την ψυχή και το ‘ξίφος’ τους υπέρ του αγώνα της ανεξαρτησίας των Ελλήνων.
Ο σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδείξει για άλλη μια φορά την σύνδεση των δυο χωρών Ελλάδας – Γαλλίας ανά τον χρόνο, μέσα από αυτή την κοιτίδα πολιτισμού που αντιπροσωπεύει το Μουσείο, ένα ‘ανοιχτό βιβλίο’ που σύμφωνα με τον εμπνευστή της ίδρυσής του, Στρατή Ελευθεριάδη- TÉRIADE, επιφυλάσσει στον επισκέπτη του περιπλανήσεις και πνευματικά ταξίδια.