"Αν πέτυχα τη σεμνότητα των ποιητών με τους ζωγράφους σε αυτά τα βιβλία, αυτό βασικά οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί με έβλεπαν πρώτα σαν φίλο, σαν ομότεχνό τους, που μιλούσε την ίδια με αυτούς γλώσσα. Χωρίς τη φιλία δεν θα είχα καταφέρει τίποτα. Μην ζητάτε άλλη εξήγηση. Δεν υπάρχουν ούτε ηρωισμοί ούτε μυστήρια."

Teriade

Ο εκδότης
Στρατής Ελευθεριάδης - Teriade

Ο Στρατής Ελευθεριάδης - Teriade γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το Μάιο του 1897 και πέθανε στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 1983. Πέρα από το ενδιαφέρον του για τη ζωγραφική, υπήρξε εμπνευσμένος εκδότης και τεχνοκριτικός.

Άρχισε λοιπόν να εκδίδει βιβλία τέχνης που απέκτησαν παγκόσμια φήμη εξαιτίας της πρωτοτυπίας και της μοναδικής τους ποιότητας. Έτσι στα 40 του χρόνια, εκδίδει το περιοδικό VEVRE με το οποίο κατάφερε να δημιουργήσει μια διαλεκτική σχέση ανάμεσα στους καλλιτέχνες και τους συγγραφείς αλλά και οι εκδόσεις του να μείνουν ως μνημεία λόγου και τέχνης. Τα τεύχη έχουν τη σφραγίδα μεγάλων δημιουργών όπως του Ματίς, Μπράκ, Μπονάρ, Ρουό, Μαγιόλ και πολλών άλλων συγγραφέων. Παράλληλα με τα VEVRE εκδίδει 26 εικονογραφημένα βιβλία τα αποκαλούμενα «Grand’s Livres» με συνδυασμό κειμένου και εικόνας. Ενώ τα τεύχη VEVRE είναι αναπαραγωγές ήδη υπαρχόντων πινάκων ζωγραφικής και σχεδίων, τα «Grand’s Livres» είναι πρωτότυπα έργα τέχνης, χειροποίητα και σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Μετά την προσφορά του στη Μυτιλήνη του Μουσείου Θεόφιλου (1964), έργο χρηματοδοτημένο από τον ίδιο, είχε τη διορατικότητα να συλλάβει την ιδέα ενός Μουσείου-Βιβλιοθήκης, το οποίο παρουσιάζει ενιαίο το εκδοτικό του έργο.

Ο Teriade παρέμεινε στη διεθνή κοινότητα για το ρόλο που διαδραμάτισε ως εμπνευστής του πρωτοφανούς φαινομένου της προσέγγισης ποιητών και καλλιτεχνών αλλά και της πρωτόγνωρης σύζευξης λέξεων και εικόνας.