"Αν πέτυχα τη σεμνότητα των ποιητών με τους ζωγράφους σε αυτά τα βιβλία, αυτό βασικά οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί με έβλεπαν πρώτα σαν φίλο, σαν ομότεχνό τους, που μιλούσε την ίδια με αυτούς γλώσσα. Χωρίς τη φιλία δεν θα είχα καταφέρει τίποτα. Μην ζητάτε άλλη εξήγηση. Δεν υπάρχουν ούτε ηρωισμοί ούτε μυστήρια."

Teriade

Ο συλλέκτης
Στρατής Ελευθεριάδης - Teriade

O Teriade παράλληλα με το εκδοτικό του έργο , δημιούργησε και μια σημαντική συλλογή από έργα γνωστών καλλιτεχνών. Στο μουσείο που δώρισε στον γενέθλιο τόπο του φιλοξενείτε ένα μέρος από την αξιόλογη αυτή συλλογή που περιλαμβάνει κυρίως έργα Ελλήνων καλλιτεχνών , όπως του Γιάννη Τσαρούχη του Ορ. Κανέλλη του Γ. Βακιρτζη και αρκετών άλλων ζωγράφων, που όλοι τους αντιπροσώπευαν τα σύγχρονα ρεύματα της εποχής τους.

Ο Teriade ήταν ο άνθρωπος που μας γνώρισε τον Θεόφιλο και τον αξιολόγησε σαν ένα γνήσιο εκφραστή της λαϊκής τέχνης . O άνθρωπος που απέδειξε ότι οι πίνακες του εμπεριέχουν την βυζαντινή παράδοση της τοιχογραφίας το παρελθόν αλλά και το χρώμα της ελληνικής τέχνης.

Του οφείλουμε το έργο της αποκάλυψης και παρουσίασης του Μυτιληνιού, του Εθνικού μπορούμε να πούμε μεγάλου μας ζωγράφου Θεόφιλου που χωρίς τον Teriade θα μας ήταν άγνωστος και το έργο του με τον ελληνικό χαρακτήρα θα ήταν για πάντα χαμένο.

Ο Teriade είχε πει για τον Θεόφιλο: Ο Θεόφιλος έχει μέσα του την συγκίνηση του δημοτικού τραγουδιού και μπροστά στα μάτια του τα βυζαντινά εικονίσματα και την λαϊκή αρχιτεκτονική. Δεν ζητούσε παρά να προσφέρει στους σύγχρονους του τις χρωματικές χαρές τα ελληνικά Φώτα που είχε ο ίδιος θησαυρίσει ασυνείδητα στην ψυχή του και κατόρθωσε να μεταφέρει σε χρώματα. Η αυθεντικότητα του βρίσκεται στην ζωγραφική ευθύνη του έργου του.

Όπως τον Ρουσσώ τον ανακήρυξαν οι τολμηροί Παρισινοί ζωγράφοι του 1910 έτσι και τον Θεόφιλο θα τον βάλουνε σε πρέπουσα θέση. Κοντά σε ότι υπάρχει ευγενέστερο στην ελληνική τέχνη από τους βυζαντινούς χρόνους έως σήμερα .