ΜΕΓΑΛΑ ΒΙΒΛΙΑ

Ειδύλλια - Les Idylles

Όνομα Καλλιτέχνη
Όνομα Συγγραφέα
Έκδοση
Ανρί Λωράνς (1885-1954)
Θεόκριτος (3ος αιώνας π.Χ.)
1945, Παρίσι
Όνομα Μεταφραστή: Εμίλ Σαμπρύ
Τυπωμένο σε ένα τόμο, μεγέθους 33 x 25 εκ.
Ανάγλυφο εξώφυλλο και 38 ξυλογραφίες σε καφεκόκκινο χρώμα, εκτός κειμένου
Εκδόσεις σε χαρτί τύπου ‘vergé d’ Arches’:
  • 200 αντίτυπα, αριθμημένα 1-200
  • 20 αντίτυπα εκτός εμπορίου, αριθμημένα I-XX
Ο Τεριάντ ζήτησε από τον Γάλλο γλύπτη και χαράκτη, Ανρί Λωράνς, να εικονογραφήσει τα Ειδύλλια του Θεόκριτου, τον Λούκιο ή Όνο του Λουκιανού και τους Διάλογους του Λουκιανού. Με αυτόν τον τρόπο ήθελε να παρουσιάσει στο κοινό, πέρα από τις ικανότητες του καλλιτέχνη στην γλυπτική, το μεγάλο εικαστικό και γραφίστικό του ταλέντο. Η τέχνη του Λωράνς εξέφραζε απόλυτα τον Τεριάντ, γιατί του θύμιζε το ελληνικό πνεύμα και ταυτόχρονα την γαλλική παράδοση, στην οποία διέκρινε στοιχεία πνευματικής και πολιτισμικής συγγένειας με τον ελληνισμό. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο το γεγονός ότι και τα τρία βιβλία, που του ανέθεσε, είναι όλα αρχαία ελληνικά έργα. Ο Λωράνς επέλεξε την τεχνική της ξυλογραφίας και πέτυχε ένα ιδιαίτερα δυνατό αποτέλεσμα· την πλαστική συγγένεια με τις μορφές, που διακοσμούν τα αγγεία της Αρχαίας Ελληνικής τέχνης.

Ο Θεόκριτος, Έλληνας ποιητής που γεννήθηκε στην Σικελία τον 3ο αιώνα π.Χ. και πατέρας της βουκολικής ποίησης, έγραψε μεταξύ άλλων τα Ειδύλλια, τα οποία αποτελούν μια ενότητα τριάντα ποιημάτων. Τα δέκα από αυτά είναι βουκολικά και αναφέρονται στη ζωή των βοσκών, κάποια άλλα περιγράφουν καθημερινές σκηνές από τη ζωή στη Σικελία, ενώ τα υπόλοιπα αναφέρονται στην Ελληνική μυθολογία. Η έντονη, ζωηρή και γλαφυρή γραφή του, τον καθιέρωσε ως έναν από τους σημαντικότερους ποιητές της εποχής του και η ποίηση του επηρέασε τόσο Αρχαίους Έλληνες ποιητές, όσο και Ευρωπαίους, κυρίως του 16ου αιώνα.

Το πνεύμα του ποιητή έρχεται σε πλήρη αρμονία με τις λιτές, δυνατές και έντονες μορφές του Ανρί Λωράνς. Η σειρά αυτή αποτελεί ένα σύνολο ομοιογενές: οι βαθιές γραμμές που προσδιορίζουν τους όγκους στη σκούρα μάζα του ξύλου, φτιάχνουν τις κατάλληλες φόρμες για να αποδοθούν σωστά τα πλάσματα του Θεόκριτου. Το κλασσικό πνεύμα του Λωράν δημιουργεί έργα με μετριοπάθεια και περίσκεψη, που υποδηλώνουν ισορροπία και οικονομία, με σκοπό να προσδιορίσει τα πράγματα όπως εκείνος τα βλέπει, και όχι απλώς να τα προβάλλει. Με αυτό το σκεπτικό δημιουργεί συνθέσεις από καμπύλες και γωνίες αποδίδοντας τη δύναμη της φύσης, αλλά και την αρμονία μιας κλασσικής παράστασης.