Εγκαίνια της έκθεσης “Ο ΔΑΦΝΙΣ και η ΧΛΟΗ στη χώρα των ερώτων: ανακαλύπτοντας τις σχέσεις ανθέων και επικονιαστών στη Λέσβο του 21ου αιώνα.”

Στις 28 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια της έκθεσης O Δάφνις και η Χλόη! Οι δημιουργοί της έκθεσης “κλέβουν” για λίγο τους δύο ήρωες μίας ιστορίας αγάπης που έγραψε ένας εκ των πρώτων μυθιστοριογράφων του κόσμου, ο Έλληνας Λόγγος, συγγραφέας του 3ου μ.Χ. αιώνα, το Δάφνη και τη Χλόη, η οποία εκτυλίσσεται στο νησί της Λέσβου. Μέσα από τους διαλόγους των δύο ηρώων, ξεδιπλώνεται μια ιστορία για τα πάθη του έρωτα λουλουδιών και εντόμων, στο ίδιο ειδυλλιακό τοπίο, σαν τίποτε να μην άλλαξε στη φύση αυτού του νησιού. Από την έκθεση προσφέρεται μια εκπαιδευτική περιήγηση στον κόσμο των ανθοφόρων φυτών, εστιάζοντας στα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά που έχουν αναπτύξει μέσω της εξέλιξης, με σκοπό να προσελκύσουν τους επικονιαστές. Παράλληλα, αναδεικνύει και τις στρατηγικές των εντόμων, που είναι τέτοιες ώστε να είναι αποκλειστικά αυτά που εκμεταλλεύονται τους καρπούς συγκεκριμένων λουλουδιών, όπως τη γύρη, το νέκταρ και άλλα πολύτιμα αγαθά τους.
Στο εκθεσιακό σύμπλεγμα, το οποίο αποτυπώνει και τον τίτλο του, κυριαρχούν τα ανθοφόρα φυτά και τα έντομα που συμμετέχουν στη διαδικασία της επικονίασης. Πρόκειται για έναν ανθο-μελισσό-κήπο που περιλαμβάνει τα πιο συνηθισμένα είδη που συναντούμε στη φύση της Λέσβου και του Αιγαίου. Τα εκθέματα έχουν δημιουργηθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από χαρτοπολτό και άλλα απλά υλικά, τα οποία, τοποθετημένα με πρωτότυπο τρόπο, αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο τους στην επικονίαση και στην αναπαραγωγική διαδικασία. Αν και τα φυτά και τα έντομα έχουν συνήθως μικρές διαστάσεις, στην έκθεση παρουσιάζονται σε υπερμεγέθη μορφή, προκειμένου να αναδειχθούν ακόμη και οι πιο μικρές τους λεπτομέρειες, που συνήθως περνούν απαρατήρητες.
Ειδικά για τους μικρούς μας φίλους η βιωματική αυτή εμπειρία όχι μόνο τους εισάγει με έναν εύληπτο και διασκεδαστικό τρόπο στον κόσμο της γνώσης αλλά επίσης τους βοηθάει να αναπτύξουν δεξιότητες όπως η συνδυαστική σκέψη, η φαντασία και η συμμετοχικότητα. Η μάθηση εξάλλου σε νέα περιβάλλοντα, εκτός αίθουσας διδασκαλίας βοηθά τα παιδιά να είναι πιο δεκτικά στην απορρόφηση της γνώσης και στην κριτική επεξεργασία της. Σκοπός άλλωστε της έκθεσης είναι να δώσει σκυτάλη πρωταγωνιστή σε όλους τους επισκέπτες, με ιδιαίτερη έμφαση στους μαθητές, προσκαλώντας τους σε ένα παιχνίδι κατανόησης μηχανισμών ζωής που υποστηρίζουν οικοσυστημικές υπηρεσίες και για τη δική μας επιβίωση. Με την ελπίδα ότι όλοι θα μάθουν, θα εκτιμήσουν, θα αγαπήσουν, θα προστατέψουν!


Επιστημονική επιμέλεια, οργάνωση, συντονισμός: Θεοδώρα Πετανίδου
Εκθεσιακός σχεδιασμός: Νάσια Χουρμουζιάδη
Δημιουργία μοντέλων: Φερενίκη Τσαμπαρλή και ομάδα Πολύτροπον
Κόμιξ: Αλέξης Τούρτας (σκίτσα), Νάσια Χουρμουζιάδη (κείμενα)
Εικαστικά: Σύλβια Λαϊνά
Γραφιστικά – Επιμελητεία: Βίκυ Κατσαμάκα, Νάσια Χρόνη
Εγκαίνια: Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024, ώρα 19:00, Μουσείο – Βιβλιοθήκη Tériade
Διάρκεια έκθεσης: 28 Σεπτεμβρίου – 30 Νοεμβρίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή, 09:00-15:00
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22510-23372, 22510-36406
Είσοδος ελεύθερη

Η έκθεση υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου LIFE 4 POLLINATORS (LIFE18 GIE/IT/000755) – Εφαρμογή της Επιστήμης των Πολιτών στην προστασία άγριων μελισσών και άλλων επικονιαστών στη Μεσόγειο, με τη συγχρηματοδότηση του Προγράμματος LIFE της ΕΕ και του Πράσινου Ταμείου.

Comments are closed.