Βιογραφικά Ομιλητών Συνεδρίου

Λίλα ντε Τσάβες-Χρονοπούλου

Η Λίλα ντε Τσάβες-Χρονοπούλου έχει σπουδάσει κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης με ειδίκευση σε θέματα συγκριτικής εθνολογίας Geohumaine. Έχει ασχοληθεί με την έρευνα και έχει μελετήσει εκτενώς τη μικροτεχνία.

Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Μουσείου Μπενάκη από το 1980, ενώ υπήρξε υπεύθυνη της Κοπτικής του συλλογής. Έχει πλούσια διδακτική δραστηριότητα και εξακολουθεί να διδάσκει Ιστορία της Τέχνης των υφασμάτων και των κοσμημάτων και συγκριτική εθνολογία ως λέκτορας σε μουσεία και διεθνή πανεπιστήμια, όπως το Stanford University, το University of Johannesburg, το Saint John στη Μάλτα και το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου.

Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της ΕΟΣΦΙΜ και της ΜΚΟ Heritage & Museums, έχει διατελέσει Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης (I.O.V.) της UNESCO και συμμετέχει ενεργά σε πολιτιστικούς και μουσειακούς φορείς και ιδρύματα (WFFM, ICOM, CAMOC, EUROPA NOSTRA, LEM, NEMO, IACS, CIETA κ.ά.).

Το 1998 προσεκλήθη στο V&A του Λονδίνου όπου μελέτησε για πρώτη φορά το corpus της συλλογής των ελληνικών δαντελών και έγραψε το «Greek Lace at the Victoria and Albert Museum», London, Indictos, 1999. Το βιβλίο της «Greek Jewellery. History-Art-Technique. Catalogue of the European Conference of Jewellers», Volos, 1993, πραγματεύεται για πρώτη φορά την ιστορική εξέλιξη του ελληνικού κοσμήματος από την προϊστορική έως τη σύγχρονη εποχή, αποσκοπώντας στην ανάδειξη και στη διεθνή αναγνώρισή του ως σημαντικού κλάδου της Ιστορίας της Τέχνης. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια, όπως το Dumbarton Oaks στην Ουάσινγκτον. Έχει τιμηθεί διεθνώς ως πρέσβειρα του Ελληνικού Πολιτισμού και έχει παρασημοφορηθεί από τους Προέδρους της Δημοκρατίας Γαλλίας, Ιταλίας και το Αμερικανικό Κογκρέσο για τις διαπολιτισμικές της προσπάθειες και δράσεις.

 

 

Patrice Deparpe
Διευθυντής του Μουσείου Matisse
 

Pascal Fulacher επίτιμος διευθυντής του l’Atelier du Livre d’art et de l’Estampe et du patrimoine de l’Imprimerie Nationale . Δημοσιογράφος και ειδικός στο βιβλίο. Είναι συγγραφέας πολυάριθμων άρθρων και έργων για την ιστορία του βιβλίου, του χαρτιού και του δημιουργικού βιβλιοδεσίας.

 

 
Eurydice Trichon-Milsane

Η Ευρυδίκη Τρισόν-Μιλσανή γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε φιλολογία και ζωγραφική. Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, εργάστηκε επί τριάντα χρόνια στο Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Κέντρου Πομπιντού στο Παρίσι. Επίσης δίδαξε Ιστορία της Νεότερης και Σύγχρονης Τέχνης σε διάφορες ανώτατες σχολές της Γαλλίας. Καλλιτεχνική σύμβουλος στο Μουσείο Τσόκλη στην Τήνο, οργανώνει εκθέσεις στη Γαλλία και στην Ελλάδα, αρθρογραφεί και κάνει διαλέξεις.
Έχει γράψει ποιητικές συλλογές στα γαλλικά και στα ελληνικά, διηγήματα και μυθιστορήματα, έχει μεταφράσει πολλά βιβλία από τα γαλλικά στα ελληνικά και αντίστροφα όπως έργα των Μαργκερίτ Ντιράς, Μισέλ Τουρνιέ, Κριστιάν Μπoμπέν, Ναταλί Σαρότ, κ.ά. και έχει συντάξει καταλόγους και βιογραφίες καλλιτεχνών.
Έχει γράψει επίσης έναν ικανό αριθμό θεατρικών έργων τα οποία παίζονται από το 2009 στο Θέατρο της Ημέρας και σε άλλους καλλιτεχνικούς χώρους.
Είναι μέλος της AICA και της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων. Έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές, μυθιστορήματα

 

 

Ασπασία Δεστούνη

Δρ. Ασπασία Δεστούνη ΑΠΘ και Επιστημονική Υπεύθυνη του NESTOR Επιχειρηματική Ανάπτυξη στις Κάτω Χώρες Εσθονία κι Ελλάδα

 

 

Πάνος Γρηγορίου 

Πάνος Γρηγορίου, Καθηγητής Διεθνών & Ευρωπαϊκών Θεσμών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Κάτοχος Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet.

Τίτλος παρουσίασης: Τέχνη και διεθνές δίκαιο (L’art et le droit international)

 

Ο Πάνος Γρηγορίου είναι Καθηγητής Διεθνών & Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου από 2001. Κάτοχος Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet από το 2002. Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου (Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου) της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Robert Schuman του Στρασβούργου. Ειδικός Νομικός Επιστήμονας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Διατέλεσε Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών (1990-2001), Πρόεδρος επί σειρά ετών της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου & Διεθνών Σχέσεων, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2014-2017). Officier des Palmes Académiques de la République Française (2022). Έχει διδάξει ως Επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Γενεύης, του Λουξεμβούργου, του Στρασβούργου, της Nantes, του Montpellier, του Abidjan, Cadi Ayyad (Marrakech), του Cadiz, Laval, του Sherbrooke, Paris VIII, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης & Πολιτικής Επιστήμης του Βουκουρεστίου, κ.α. Έργα του με αντικείμενα περί το διεθνές δίκαιο, το διεθνές δίκαιο των μειονοτικών δικαιωμάτων, το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το δίκαιο της ΕΕ, την ευρωπαϊκή διοικητική επιστήμη, το διεθνές δίκαιο του περιβάλλοντος έχουν γραφεί στην ελληνική, γαλλική, αγγλική, ρουμανική, πορτογαλική και κινεζική γλώσσα. 

 

 

Χρήστος Καλλονιάτης

Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Αναπληρωτής Προέδρου Δ.Σ. Μουσείου Teriade

Τίτλος παρουσίασης: Έξυπνες Εφαρμογών Πληροφορικής στον Πολιτισμό: Η περίπτωση του Μουσείου Teriade

 

Ο Δρ. Χρήστος Καλλονιάτης είναι κάτοχος πτυχίου Μηχανικού Πληροφορικής από το ΑΤΕΙ Αθήνας,  μεταπτυχιακού διπλώματος από το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Essex και διδακτορικού διπλώματος από το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σήμερα υπηρετεί ως Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, είναι Πρόεδρος του Τμήματος και διευθυντής του εργαστηρίου PrivaSI «Τεχνολογίες Προστασίας της Ιδιωτικότητας και Εφαρμογές Πληροφορικής στις Κοινωνικές Επιστήμες». Είναι τακτικό μέλος της ολομέλειας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ενώ έχει υπηρετήσει  και ως μέλος της ολομέλειας της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ανάλυση και μοντελοποίηση απαιτήσεων ασφάλειας και ιδιωτικότητας σε παραδοσιακά πληροφοριακά συστήματα καθώς και σε περιβάλλοντα νεφοϋπολογιστικής, και τεχνητής νοημοσύνης, τις τεχνολογίες προστασίας της ιδιωτικότητας καθώς και τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και προστασία της ιδιωτικότητας σε πολιτισμικά πληροφοριακά συστήματα. Είναι συγγραφέας σε πάνω από 150 άρθρα σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια με κριτές και επισκέπτης καθηγητής σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Πριν ξεκινήσει την ακαδημαϊκή του καρίερα, ο Δρ. Χρήστος Καλλονιάτης υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις στη δημόσια διοίκηση, όπως στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Είναι συνεργάτης του εργαστηρίου Ασφάλειας Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς και του Εργαστηρίου Ασφαλών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων. 

 

Αγγελική Χατζή, Θεατροπαιδαγωγός-Μουσειοπαιδαγωγός

Τίτλος παρουσίασης: Μα πως να πιάσεις τ’ άπιαστα; Η μουσειοπαιδαγωγική δραστηριότητα του ΤΠΤΕ στο Μουσείο Teriade.

 

Η Αγγελική Χατζή σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Α.Π.Θ και υποκριτική στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή ‘’Σύγχρονο θέατρο-Βασίλης Διαμαντόπουλος’’. Εξειδικεύτηκε στα εκπαιδευτικά προγράμματα στο ετήσιο σεμινάριο του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο ΤΠΤΕ, με  κατεύθυνση τη Μουσειολογία. Είναι μέλος και αναπτύσσει ερευνητική δραστηριότητα στο εργαστήριο Μουσειολογίας ‘’Museolab’’ του  ΤΠΤΕ. Εργάστηκε ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, στον τομέα της διεύθυνσης και οργάνωσης παραγωγής ντοκιμαντέρ και θεατρικών παραστάσεων, στη συγγραφή σεναρίων ντοκιμαντέρ, ως εμψυχώτρια καλλιτεχνικών εργαστηρίων για παιδιά και ενήλικες. Από πολύ νωρίς, τα ετερόκλητα αντικείμενα σπουδών συνέθεσαν το επιστημονικό και θεωρητικό υπόβαθρο για τη δημιουργία βιωματικών θεατροπαιδαγωγικών και μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων. Τα τελευταία 13 χρόνια συνεργάζεται με μουσεία, πολιτισμικούς και εκπαιδευτικούς φορείς στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και θεματικών εργαστηρίων σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, σχολικές ομάδες, οικογένειες,  ενήλικες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.